Διοργάνωση Ημερίδας για την Κυκλική Οικονομία
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018
Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Πατρών, Γ. Σεφέρη 2, ΑΓΡΙΝΙΟ
Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών και το «Παρατηρητήριο Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης – CIVICS», συνδιοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα για την Κυκλική Οικονομία που θα διεξαχθεί την 21η Νοεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών, Σεφέρη 2, Αγρίνιο.
Η Ημερίδα αποσκοπεί στην συζήτηση της έννοιας της Κυκλικής Οικονομίας και την ανάλυση των διαδικασιών μετάβασης που αφορούν στην παραγωγή και την κατανάλωση. Η κυκλική οικονομία ορίζεται από τη διατήρηση σε χρήση και αξιοποίηση των υλικών ροών, των ροών ενέργειας και των προϊόντων σε μια οικονομία, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με βιώσιμο τρόπο.
Στην ημερίδα συμμετέχουν ερευνητές, νέοι επιστήμονες, ειδικοί εμπειρογνώμονες, δημόσιοι και εθελοντικοί φορείς και οργανώσεις φοιτητών και πολιτών που εισφέρουν ενήμερες προσεγγίσεις για το θέμα, με σκοπό να γίνουν κατανοητές οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την κυκλική οικονομία και οι τρόποι μετάβασης από το σημερινό μοντέλο (γραμμικής οικονομίας) προς το μοντέλο της κυκλικότητας.
Η συζήτηση έχει ιδιαίτερη σημασία από τη σκοπιά της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Τα αναμενόμενα οφέλη από τη μετάβαση σε μια πιο κυκλική μορφή οικονομίας, αναλύονται ως προς τη σχέση τους με το Περιβάλλον, τη διατηρήσιμη απασχόληση και την πιο δίκαιη κατανομή πόρων, αλλά και ειδικότερα του κόστους και των ωφελειών της παραγωγής, της διάθεσης και κατανάλωσης υλικών και ενεργειακών πόρων.
Το Πρόγραμμα της Ημερίδας αρθρώνεται σε τρεις συνεδρίες και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.
Η πρώτη συνεδρία αφορά στα θέματα διασύνδεσης της Κυκλικής Οικονομίας με την Παραγωγή. Θα καταδείξει την ανάγκη κυκλικής διαχείρισης των υλικών και ενεργειακών ροών τόσο στη βιομηχανική παραγωγή όσο και στα παραπροϊόντα της οικονομίας μαζικής κατανάλωσης. Οι εισηγητές θα παρουσιάσουν την αναγκαιότητα της τεχνολογικής αλλαγής (Καθ. Ε.Γ. Παπαδάκης), καινοτόμα παραδείγματα και τεχνολογίες διαχείρισης πόρων και απορριμμάτων στη βιομηχανική παραγωγή, την ανάπτυξη βιομάζας-βιοϋδρογόνου από εκροές των νοικοκυριών, τον τομέα των επικίνδυνων αποβλήτων και την ανακύκλωση φωτοβολταϊκών.
Η δεύτερη συνεδρία αφορά στις διαστάσεις της Οργάνωσης και των Συστημάτων Κυκλικής Οικονομίας. Θα περιλαμβάνει εισηγήσεις για τη συστημική-κοινωνική αλλαγή, τα πρότυπα οργάνωσης σε κυκλική παραγωγή και κατανάλωση στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν για την ελληνική οικονομία από την υιοθέτηση κυκλικών προτύπων οργάνωσης και την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη με τα κλασσικά οχήματα.
Η τρίτη συνεδρία αφορά στο ρόλο των Πόλεων, των Πολιτών και της Πολιτικής για την Κυκλική Οικονομία. Οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν προέρχονται από ερευνητές, φορείς της Κοινωνίας πολιτών, την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος Αγρινίου), ομάδες φοιτητών (ΤΔΠΦΠ), μη κυβερνητικούς φορείς, τη βιομηχανία, αλλά και από φορείς ανάλυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η συνεδρία θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης προς ερευνητές, τοπικές επιχειρήσεις και οικισμούς που προβλέπονται από το ΕΣΠΑ και την πολιτική συνοχής της ΕΕ.
Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης έχει ως αντικείμενο τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, Περιφερειολόγος – Οικονομολόγος του Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος PES Women, ο Στυλιανός Μπλέτσας, Πρόεδρος Δ.Ε. στο Περιφερειακό Τμήμα Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Ζαχαρίας Νικολογιάννης, Οικονομικός Επόπτης στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, ο Αναστάσιος Νικολαδάκης, εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην Πηγή» και ο Ευάγγελος Παπαδάκης, Καθηγητής στο Τμήμα ΔΠΦΠ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμ. ΔΠΦΠ, ενώ θα γίνουν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό.
Η Ημερίδα διεξάγεται με την υποστήριξη της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη. Στους παρευρισκόμενους θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Περισσότερες πληροφορίες & Πρόγραμμα Ημερίδας